diumenge, 21 d’octubre del 2012 1 comentaris

Escola de Pares. 0-5 anys Periodes d'adaptació



Dijous 18 d'octubre es va iniciar la primera xerrada de l'Escola de pares:

Periodes d’adaptació: nous entorns, creació de vincles i el paper de l’adult. Adreçada a famílies amb fills de 0-5 anys.

La xerrada va anar a càrrec de la Laura Plà, psicopedagoga del centre L'Aura. www.espailaura.cat, un espai d'aprenentatge terapèutic que integra diverses disciplines per donar solucions a les noves necessitats educatives i socials.

Aquí us passem una petita sintesi de la xerrada:

En situacions noves, quan anem a un lloc per primera vegada, quan allò que ens envolta canvia, es disparen les alertes emocionals, ja no ens sentim segurs i les reaccions que sorgeixen són diverses…

A partir de la teoría del lligam afectiu iniciada en els anys 50 per Harry Harlow i John Bowlby és descobreix la necessitat primària del contacte amb l’adult, establint lligams afectius que proporcionen calor i afecte. 

De l’evolució dels seus estudis es dedueix que les necessitas humanes són tant d’origen biològic, satisfer les necessitas d’aliment, com  socials,  necessitat d’afecte.

La familia és el sistema responsable de la creació de vincles afectius i de desenvolupar una base segura de l’infant, creant nens segurs i confiats, individus feliços en el demà.

Uns pares atents, sensibles, proactius i resolutius afavoreixen un desenvolupament cognitiu, afectiu i social òptim.

Aquets vincles inicials familiars són els que es manifestaran a posteriori en l’entorn educatiu i social.

Junt amb l'exposició de la Laura Plà, vàrem veure i escoltar un fragment de la película el "Rei Lleó" que us l'annexo per que  pogueu escoltarla lletra, molt atentament.

Junt amb totes les consultes que els pares vàreu fer sobre les inquietuds en les absències "obligades" que es produeixen per diversos motius, podem resumir que el temps que tinguem amb els fills, en "més" o "menys", ha de ser amb qualitat fent-los sentir segurs i estimats i que d'aquesta manera els farà construir un pilar sòlid pel demà.


Esperem els vostres comentaris.



1 Response to Escola de Pares. 0-5 anys Periodes d'adaptació

Anònim
26 d’octubre del 2012, a les 9:45

Com a pares que som d'un nen de dos anys ens va semblar molt interessant. Hi havia coses que ja sabíem però d'altres ens va sorpendre. El què ens va semblar molt important, va ser el fet de "separar" al nen dels pares, deixar-los anar a dormir i fer activitats amb altres persones. La nostra experiència ha estat que de ben petit els hi hem deixat per dormir als avis i ara no tenim cap problema en posar-lo a dormir on sigui, crec que li va bé al nen i també va bé als pares desconnectar unes hores.
La pel·lícula "El Rei Lleó" és un gran exemple, per la lletra de la música i el missaatge que ens aporta de la vida.
Gràcies per tot, dir que la xerrada va ser una mica curta, almenys per nosaltres.
Sempre s'aprén alguna cosa.

Publica un comentari a l'entrada